Rugby

line-outRugby is in de wereld een van de meest beoefende sporten. Zelfs in landen kleiner of onbekender dan Nederland wordt Rugby gespeeld. Vooral door de sportiviteit in combinatie met de lichamelijke inspanning is deze sport enorm geliefd.

De sport is eigenlijk gebaseerd op simpel landje veroveren. Twee ploegen moeten onder leiding van een scheidrechter proberen de ovale bal achter de laatste lijn op de grond te drukken. Rugby wordt gespeeld door twee ploegen van 15 spelers, waarvan 8 voorwaartsen en 7 lijnspelers (ook wel driekwarten genoemd). De voorwaartsen gebruiken hun fysiek om de bal te veroveren en de lijnspelers gerbuiken hun snelheid en wendbaarheid om terreinwinst te boeken. De wedstrijd duurt 2 x 40 minuten met tussendoor 10 minuten rust.

Hoewel het er op het veld soms hard aan toegaat, hebben Rugbyers een onderlinge erecode die is gebaseerd op respect. Zo bedanken na de wedstrijd de teams elkaar door voor de tegenstander een erepoortje te vormen en is gezeik en gezeur tegen scheidsrechters not-done (en bovendien strafbaar).