Wat is rugby?

Wat is rubgy?

Rugby is in de wereld een van de meest beoefende sporten. Vooral door de sportiviteit in combinatie met de lichamelijke inspanning is deze sport enorm geliefd.

De sport is gebaseerd op simpel landje veroveren: twee teams moeten onder leiding van een scheidrechter proberen de ovale bal achter de laatste lijn op de grond te drukken. Rugby wordt gespeeld door twee teams van 15 spelers, waarvan 8 voorwaartsen en 7 lijnspelers (ook wel driekwarten genoemd). De voorwaartsen gebruiken hun fysieke kracht om de bal te veroveren en de lijnspelers gebruiken hun snelheid en wendbaarheid om terreinwinst te boeken. Een wedstrijd duurt 2 x 40 minuten met tussendoor 10 minuten rust.

Hoewel het er op het veld vaak hard aan toegaat, hebben rugbyers een onderlinge erecode die is gebaseerd op respect. Zo bedanken de teams elkaar door na de wedstrijd een erepoortje voor de tegenstander te vormen en is gezeik en gezeur tegen scheidsrechters not-done (en bovendien strafbaar).